Üst Düzey Yönetici Koçluğu
Tüm işletmelerde lokomotif her zaman yöneticilerdir. Kurumlar, her ne kadar sistemsel hiyerarşiler içerisinde yönetiliyor olsalar da, kurumun gelişim süreci içerisinde ana hedefi belirleyen, hedefe gidilen yoldaki stratejileri ve yapılanmayı oluşturan üst düzey yöneticilerdir. Bu nedenler başarıya giden yol, üst düzey yöneticilerin yaşamları içerisindeki alt kimliklerinin tümü içerisinde, uyumlu, mutlu ve verimli olmalarından geçmektedir.
Müşterilerimizin profesyonel yaşamlarında bireysel ve kurumsal hedeflere ulaşabilmeleri, iş ve yönetim kalitelerini arttırabilmeleri ve etkin birer lider olabilmeleri için yeterliklerini arttırmayı ve davranışlarını istenilen sonuçlar doğrultusunda yeniden düzenlemelerine destek olmayı amaçlamaktayız.
Koçluk ilişkimiz kısa sürede danışanlarımızın karşılaştıkları problemleri daha etkin çözebilmeleri için yakaladıkları bir avantaj haline dönüşmektedir.
Koçluk ilişkimizde; yöneticinin karşılaştığı problemlerin çözümü ve fırsatların değerlendirilmesi; bunu yaparken liderlik kapasitesinin ve diğer rollere ve durumlara genellenebilecek yeni düşünüş ve davranış biçimlerinin geliştirilmesi; öğrenmenin koçluk ilişkisi sona erdikten sonra da devam etmesini sağlayacak kendini değerlendirme ve analiz etme beceri ve alışkanlıklarının kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ayrıca yönetim becerilerinin geliştirilmesi doğrultusunda daha iyi ve etkin kararlar vermeleri, etkin birer lider haline gelmeleri, temel koçluk becerilerini kazanarak, kişisel ve profesyonel hayatlarında kullanabileceği yetkinlikler kazanmaları, etkileşime geçtikleri herkesle etkin iletişim kurabilmeleri, değişik kişilik tiplerindeki insanları yönetebilme becerileri kazandırmak temel amaçlar arasındadır. Bu amaçlar dâhilinde, katılımcılarla, “uyum” içinde çalışarak:
- Kişinin öz değerleri, ihtiyaçları, güçlü ve zayıf yönleri, inanç ve yaklaşımları gibi aslında kendisini oluşturan parçaları hakkında bilinç ve farkındalık geliştirmesine yardımcı olmakta,
- Kişinin kendi potansiyellerini, kişilik yapısını, liderlik tarzını ve başkalarının kişilik yapılarını çözebilecek bilgi ve beceriyle donatmakta,
- Hedeflenen sonuçlara uygun tutum, davranış, donanım ve kaynaklar açısından kuvvetli yanlarını ve gereksinimleri belirleyerek bir gelişim planı oluşturmakta,
- Gelişim planına ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli eğitimi ve stratejileri sağlamakta,
- Ve bu strateji dâhilinde istenilen sonuçlara ulaşmak için kendisini taşıyacak ilişki ve ortamlar hazırlamasına, eyleme geçmesine ve davranışsal değişiklikler yapmasına destek olmaktayız.
- “Yönetici Koçluğu Programı” çerçevesinde 20 liderlik kriterinin geliştirilmesi yönünde çalışma ve eğitimler yapılacaktır.
Takım Koçluğu
Takım Koçluğu; özünde “insanı anlamanın” yattığı zihinsel süreçlerin “nasıl” çalıştığının aktarıldığı, iş hayatına “ne şekilde” yansıdığının paylaşıldığı ve bütün olarak geleceğe “”nasıl ışık tutulabileceği” yönünde bir çalışmadır.
Çalışmanın amacı, bireysel düşünce ve davranış tarzından ziyade, ekip olarak nasıl hareket edilmesi gerektiği ve bu şekilde neler elde edilebileceğini göstermek, takımların kurum içinde birlikte gelişmeleri, daha uyumlu çalışmaları ve verimli sonuçlar almalarını sağlamaktır.
Takımı veya grupları bira araya getirerek, onları belirli amaçlar çerçevesinde düşündürmek ve istenilen hedefe doğru aksiyon planları yapmak ve uygulatmaktır.
Etkin takımlar ve ilişkiler kurum bünyesinde performansı artırmanın anahtarıdır.
Yönetimin belirlediği vizyon ve hedeflerin ekip tarafından sahiplenmesinin önündeki engeller,
“Biz Bilinci”, “Problem Çözme”, “Takım Yönetimi”,
Takım koçluğu ile takım üyeleri birbirlerine güvenmeyi, açık iletişim kurabilmeyi, birbirlerini dinlemeyi ve birbirlerine saygı göstermeyi öğrenirler. Diğer taraftan beklentiler açıkça ortaya koyulur ve bir süzgeçten geçirilir.